hotmail sorun giderme

Sorun Giderme
Bu bölümde e-posta ile Windows Live Hotmail kullanıcılarına ulaşmakta sorun yaşayan gönderenler için sorun giderme bilgileri sağlanmıştır. Hesabınızla ilgili destek arayan bir Windows Live Hotmail kullanıcısıysanız lütfen şu sayfamızı ziyaret edin: Son kullanıcı destek sayfası (Türkçe dil desteği yoktur).
Windows Live Hotmail kullanıcılarına e-posta göndermede sorunlar yaşıyorsanız, lütfen öncelikle İlkeler ve Genel Kurallar sayfamızda bulunan gereksinimlerin tümüne uyduğunuzdan emin olun.
Ortak Sorunlar
IP’nizin ve Etki Alanınızın gönderme saygınlığını yönetiyor musunuz?
Microsoft’un SmartScreen® teknolojisi Windows Live Hotmail yanında Exchange Server, Microsoft Office Outlook ve Windows Live Mail gibi diğer Microsoft ürünleri için istenmeyen posta filtrelemede yenilikler sağlaması için tasarlanmıştır. E-postayı gönderen etki alanının bunu yapmaya yetkili olduğunu doğrulayarak dolandırıcılık ve kimlik avı sorununu gidermeye yardımcı olan bir e-posta kimlik doğrulaması teknolojisi olan Gönderen Kimliği (Sayfa İngilizce) çerçevesinden de yararlanıyoruz. SmartScreen® e-posta filtreleri gönderen IP, etki alanı, kimlik doğrulama, liste doğruluğu, şikayet oranları, içerik ve diğerleri ile ilgili çeşitli etmenlerden etkilenir. Bunların arasında, bir gönderenin saygınlığını ve iletilerinin teslimini düşüren temel etmenlerden biri gereksiz e-posta şikayet oranlarıdır.
Yeni IP’lerden mi e-posta gösteriyorsunuz?
Daha önce e-posta göndermek için kullanılmamış olan IP’lerin normal olarak sistemlerimizde şekillenmiş bir saygınlığı yoktur. Bu nedenle, yeni IP’lerden gelen e-postaların teslimat sorunları yaşama olasılığı daha yüksektir. IP istenmeyen posta göndermediğine dair bir saygınlık oluşturduğunda, Windows Live Hotmail normal olarak daha iyi bir e-posta teslimi deneyimine olanak tanır.
Varolan Gönderen Kimliği kayıtları kapsamında kimliği doğrulanan etki alanlarına eklenen yeni IP’ler normal olarak etki alanının gönderme saygınlığının bir kısmını devralma avantajına sahip olur. Etki alanının iyi bir gönderme saygınlığı varsa, yeni IP’lerin saygınlığı da daha hızlı yükselebilir. Yeni bir IP’nin saygınlığının, hacme ve liste doğruluğuna bağlı olarak ve gereksiz e-posta şikayet oranları en alt düzeyde tutulduğu müddetçe bir-iki hafta içinde veya daha erken en üst düzeye çıkması beklenebilir. Gönderen Kimliği kaydınızı güncelleştirmek veya oluşturmak için burayı (Sayfa İngilizce).
Not: Ek olarak, yeni IP’lerinizi Gönderen Kimliği kayıtlarınıza eklerken, Gereksiz E-posta Raporlama Programı (JMRP) hesabınızı da yeni IP’lerle güncelleştirmeyi unutmayın. JMRP hesabını güncelleştirmek veya hesap oluşturmak için burayı tıklatın.
Virüsten koruma yazılımı kullanıyor musunuz?
Teslimat sorunlarının bazıları gönderen tabanlı yazılım yapılandırmalarından kaynaklanır. Güvenlik duvarınızda veya SMTP sunucunuzda virüsten koruma yazılımı çalıştırıyorsanız, “Internet E-postası Otomatik Koruması” veya “Internet E-posta Koruması” ayarını denetleyin. Bu ayar etkinse, devre dışı bırakın ve yeniden sunucularımıza bir metin iletisi göndermeyi deneyin.
Şu anda Symantec AntiVirus Corporate Edition 9.x veya 10.x sürümünü çalıştırıyorsanız, lütfen Symantec Support’taki bu makaleye (Sayfa İngilizce) bakın.
DNS’nizin doğru ayarlandığını doğrulayın
mail.hotmail.com adresine 25 numaralı bağlantı noktasından bağlanmayı deneyin. Bağlanamıyorsanız, 25 numaralı bağlantı noktası üzerinden doğrudan e-posta sunucularımıza (MTA) telnet yapmayı deneyin. MTA’larımızın güncel listesini bir komut isteminden “nslookup –q=mx hotmail.com” sorgusunu göndererek bulabilirsiniz (bu komut birçok işletim sisteminde çalışacaktır). Şu anda bu sunucuların adresleri şöyledir: mx1.hotmail.com, mx2.hotmail.com, mx3.hotmail.com ve mx4.hotmail.com. Bu şekilde çalışmazsa, doğrudan IP’lere bağlanmayı deneyin. Doğrudan IP’ye bağlanabiliyor ancak mail.hotmail.com’a bağlamıyorsanız, DNS sunucunuzda bir sorun olabilir. Bunu onaylamak için www.dnsreport.com (Sayfa İngilizce) adresini ziyaret edebilir ve etki alanınızla ilgili DNS veya e-posta teslim sorunlarını çözümleyebilirsiniz.
Zaman zaman MX kaydımızdaki IP’lerin bazıları hizmet dışı olabilir. Bu IP’lerden birine bağlanıyorsanız bağlantınız zaman aşımına uğrayabilir. Yayımlanan IP’lerimizin tümünü sınadığınızdan emin olun. Ayrıca, giden e-posta sunucunuzu hotmail.com için hepsini bir kez deneme yöntemiyle DNS araması yapacak şekilde yapılandırabilirsiniz.
Kendinizi yönlendirilemeyen bir IP olarak tanıtıyor musunuz?
Ters DNS aramasından geçemeyen gönderenlerden gelen e-postaları kabul edemeyebiliriz. Bazı durumlarda meşru gönderenler Hotmail’e bağlantı kurmaya çalışırken yanlış olarak kendilerini Internet’ten yönlendirilemeyen IP şeklinde tanıtırlar. Özel (yönlendirilemeyen) ağ için kullanılan IP adresleri şunlardır: 192.168.0.0/16, 10.0.0.0/8 ve 172.16.0.0/11 (ya da 192.168.0.0 – 192.168.255.255, 10.0.0.0 – 10.255.255.255, 172.16.0.0 – 172.31.255.255).
Gönderen hizmetleri, araçları ve sorun bildirme
Kullanıcıların e-postalarınızı nasıl derecelendirdiği hakkında size daha fazla bilgi sağlayan bazı araçlar ve hizmetler geliştirdik. Bu hizmetler gönderenler ve ISS’ler için tasarlanmıştır. Gönderen ve ISS Hizmetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya gidin.
E-postanız ilkelerimize ve genel kurallarımıza uyuyorsa ancak hala e-posta tesliminde aşağıdaki SSS’de yanıtlanmayan sorunlar yaşıyorsanız desteğe başvurmak için burayı (Türkçe dil desteği yoktur) tıklatın.
Not: Bu form kullanılarak gönderilen teslimat sorunları yalnızca Windows Live Hotmail sistemi (tüm @msn.com, @hotmail.com veya @live.com adresleri) ile ilgili olmalıdır. Sorunu gidermenize yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız. Ancak, bu bilgilerin gönderilmesi Windows Live Hotmail hizmetlerinin kullanıcılarına gönderdiğiniz herhangi bir iletinin teslim edileceğini garanti etmez.
Sık Sorulan Sorular
Windows Live Hotmail kullanıcılarına gönderdiğim e-postalar neden bazen kullanıcıların aldığından farklı görünüyor?
Komut dosyası dilleri kullanmayın, bunlar iletinizden kaldırılabilir. Günümüzde birçok e-posta iletisi Web sayfalarında bulunana benzer HTML kodları içermektedir. Bunlar genellikle biçimlendirmeye ve tasarıma yardımcı olur. Windows Live Hotmail artık HTML içeriğini incelemekte ve işlemekte ve bilgisayarınız için güvenli olmayabilecek HTML kodlarını kaldırmaktadır. Bu değişiklik Microsoft’un genel Güvenli Bilgi İşlem Girişimi’nin bir parçasıdır ve kötü amaçlı HTML içeriğinin kullanıcılarımıza ulaşma riskini daha da azaltmak için yapılmıştır.
İletilerimin Windows Live Hotmail arabiriminde “bilinmeyen gönderenden” geliyor olarak işaretlenmelerini nasıl engelleyebilirim?
İletilerinizin “bilinmeyen gönderenden” olarak işaretlenmediğinden emin olmanın bir yolu Return Path’in Gönderen Puanı Sertifikalı E-posta (Sayfa İngilizce) programına (Windows Live Hotmail’e sorumluluk sahibi gönderenlerin listesini sağlayan üçüncü taraf bir akreditasyon ve saygınlık hizmeti) katılmaktır. Alternatif olarak, bir Hotmail kullanıcısı etki alanınızı veya e-posta adresinizi “kişiler” veya “güvenli gönderenler” listesine eklerse, bu bildirimi bir daha görmezler. Ek olarak, Return Path Gönderen Puanı Sertifikası listesinde veya kullanıcının “güvenli gönderenler” listesinde yer alan gönderenlerin iletilerindeki bağlantılar ve resimler varsayılan olarak etkinleştirilir.
SPF kaydı mı, Gönderen Kimliği kaydı mı yoksa ikisini birden mi yayımlamalıyım?
Çoğu durumda, SPF kaydının kullanılması Windows Live Hotmail sistemlerinde hem SPF hem Gönderen Kimliği doğrulaması için yeterli olacaktır. Gönderen Kimliği kaydı yayımlamak isteyen kuruluşlara bunu yapmaları önerilir. Bu ikinci kayıt yalnızca PRA etki alanının Gönderen Kimliği doğrulamaları için kullanılır ve klasik SPF kaydına göre daha önceliklidir.
Windows Live Hotmail’de katılabileceğim bir “izin verilenler listesi” var mı?
Hayır. “İzin verilenler listesi” (“beyaz liste” olarak da bilinir) esasen belirli gönderenlerden gelen e-postaların gereksiz e-posta filtrelerini ve diğer önlemleri atlamasını sağlayan bir “serbest geçiş” iznidir. Windows Live Hotmail gelen tüm e-postalarda kötü amaçlı içerik olup olmadığını değerlendirir. Filtreleme işlemimiz hakkında burada daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Bununla birlikte, Gönderen Puanı Sertifikası programı aracılığıyla belirli gönderenlerin meşruluğundan emin olmaya yardımcı olan Return Path, Inc. ile işbirliği yapıyoruz. Bu program, Windows Live Hotmail’in yüksek saygınlığa sahip onaylı gönderenlerden gelen posta konusunda daha fazla güven göstermesini sağlar. Gönderen Puanı Sertifikası programı hakkında buradan (Sayfa İngilizce) daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
İletilerimin tehlikeli olabilir olarak işaretlenmesini nasıl önleyebilirim?
İletilerinizin sahte olabilir şeklinde tanımlanmasının önlemeye yardımcı olmak için:

* Her zaman geçerli, anlaşılır URL’ler kullanın. Alıcının nereye yönlendirileceğinin ve hedefin geçerli bir web sitesi olup olmadığının belirgin olmasını sağlayın.
* Standart URL biçimini kullanın. URL’de IP adresi kullanmaktan kaçının.
* Mümkünse her zaman Sender Policy Framework (SPF) kayıtlarınızı yayımlayın.
* Bilinen kimlik avı sitelerine bağlantı sağlamayın.

Windows Live Hotmail kullanıcılarına posta göndermeyi denediğimde neden “550 Gönderen Kimliği doğrulama hatası nedeniyle komut reddedildi.” SMTP Teslim Edilemedi Raporu (NDR) alıyorum?
Windows Live Hotmail, Gönderen Kimliği kaydının etki alanı sahibi tarafından söz konusu etki alanından HİÇBİR IP’nin posta göndermesine izin VERMEMEK üzere yapılandırıldığı etki alanlarından gönderilen e-postaların teslimine izin vermez. Gönderen Kimliği, etki alanı sahibinin etki alanının sahtekarlık amacıyla kullanılmasını önlemesine yardımcı olmak için, e-posta göndermesi amaçlanmamış etki alanlarını korumasını sağlar. Bu, DNS’de aşağıdaki örneğe benzeyen basit bir TXT kaydı yayımlanarak yapılabilir (not: kuruluş example.com değerini kendi etki alanı ve/veya alt etki alanı adıyla değiştirmelidir):
example.com IN TXT “v=spf1 -all”
Etki alanının posta göndermek amacıyla kullanılmasına karar verilirse, DNS kaydının yöneticisi Gönderen Kimliği kaydını söz konusu etki alanından posta gönderme yetkisi olan IP adresini veya adreslerini içerecek şekilde güncelleştirmelidir. Gönderen Kimliğinizde yaptığınız güncelleştirmelerin Internet’e yayılması 48 saat kadar sürebileceğinden, kaydınızda değişiklik yaptıktan sonra yeni herhangi bir e-posta etkinliğinde bulunmadan önce 48 saat beklenmesi önerilir. Ek olarak, Microsoft, kullanıcılarınıza/müşterilerinize gerçek iletişim göndermeden önce e-posta sınaması yapmanızı önerir.
SMTP Hata Kodları
SMTP Hata Kodu

Açıklama
421 RP-001 Windows Live Hotmail sunucusuna bağlanan posta sunucusu IP’si izin verilen oran sınırını aştı. Oran sınırlamasının nedeni IP/etki alanı saygınlığıdır. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun.
421 RP-002 Windows Live Hotmail sunucusuna bağlanan posta sunucusu IP’si bu bağlantıda izin verilen oran sınırını aştı. Oran sınırlamasının nedeni IP/etki alanı saygınlığıdır. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun.
421 RP-003 Windows Live Hotmail sunucusuna bağlanan posta sunucusu IP’si izin verilen bağlantı sınırını aştı. Sınırlamanın nedeni IP/etki alanı saygınlığıdır. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun.
550 SC-001 İlke nedeniyle posta Windows Live Hotmail tarafından reddedildi. Reddin nedenleri istenmeyen posta özelliklerine sahip içerik veya IP/etki alanı saygınlığı ile ilgili olabilir. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun.
550 SC-002 İlke nedeniyle posta Windows Live Hotmail tarafından reddedildi. Windows Live Hotmail’e bağlanan posta sunucusu IP’si ad alanı araştırma davranışı sergiledi. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun.
550 SC-003 İlke nedeniyle posta Windows Live Hotmail tarafından reddedildi. IP adresiniz proxy/geçiş için kullanılmaya açık gibi görünüyor. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun.
550 SC-004 İlke nedeniyle posta Windows Live Hotmail tarafından reddedildi. IP’nizden gelen postalarla ilgili şikayetler aldığımızdan IP’niz engellendi. Gönderenlerin e-posta listelerinden istenmeyen alıcıları kaldırmalarına yardımcı olmayı amaçlayan ücretsiz bir program olan Gereksiz E-posta Raporlama Programı’na (JMRP) katılmanızı öneririz. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun.
550 DY-001 İlke nedeniyle posta Windows Live Hotmail tarafından reddedildi. Normalde bir Internet posta sunucusuna kimliği doğrulanmamış SMTP e-postası teslim etmek için kullanılmadıklarından genellikle dinamik IP’lerden gelen e-postaları kabul etmiyoruz. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun. http://www.spamhaus.org, dinamik ve yerleşimlere ait IP adreslerinin listelerini tutmaktadır.
550 DY-002 İlke nedeniyle posta Windows Live Hotmail tarafından reddedildi. Olası nedeni güvenliği aşılmış veya virüs bulaşmış bir sunucu/kişisel bilgisayardır. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun.
550 OU-001 İlke nedeniyle posta Windows Live Hotmail tarafından reddedildi. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun. Bu engelleme hakkında daha fazla bilgi ve kaldırılmasını istemek için lütfen şu adrese gidin: http://www.spamhaus.org.
550 OU-002 İlke nedeniyle posta Windows Live Hotmail tarafından reddedildi. Reddin nedenleri istenmeyen posta özelliklerine sahip içerik veya IP/etki alanı saygınlığı ile ilgili olabilir. Bir e-posta/ağ yöneticisi değilseniz, yardım için lütfen E-posta/Internet Servis Sağlayıcınıza başvurun.